Panellets de Casa Les Germanes

panellets

Panellets de Casa Les Germanes

Els panellets, el producte típic d’aquestes dates i com que a casa som de respectar les tradicions, no hi falten mai. Des que vam obrir Casa Les Germanes als convidats, només hi ha hagut un any que no s’ha pogut celebrar la Castanyada (l’any passat amb el confinament municipal). La resta d’anys sempre hem tingut una colla d’amics o família que han vingut a gaudir d’uns dies d’esbarjo a casa, tot torrant castanyes a la llar de foc i bevent vi dolç.

Els panellets els pots comprar molt bons a la pastisseria (a Cal Colom de Cervera els fan boníssims) o els pots fer tu mateixa. I a casa som de la segona opció, és a dir que normalment els fem nosaltres. Mentre els fem ja estem de festa! 

Aquí la nostra recepta familiar

panellets

Així, aquí tenim la recepta per fer uns 25-30 panellets, depèn de si fas les boletes més o menys grans (15 de pinyons, 10 d’ametlles i 5-10 de coco)

Ingredients:
250 gr ametlla mòlta
200 gr sucre
125 gr pinyons (del país, si us plau!)
75 gr ametlla trossejada
25-30 gr coco ratllat
1 patata petita bullida amb pell o 10 gr flocs de puré patata
2 ous

Comencem preparant el massapà. Pela la patata bullida i la xafes ben xafada. O també pots fer un puré de patates amb els flocs i 50 ml d’aigua (no hi posis llet, ni mantega, ni sal!). Ho deixes refredar a la nevera.
Un cop el puré estigui fred, el poses en una cassola ample (on t’hi càpiguen les mans) i afegeixes el sucre i l’ametlla mòlta. Si ho vols fer amb una pastadora elèctrica també ho pots fer (a poca velocitat i anar batent). Si no, ara toca embrutar-se una mica les mans, ja que has de pastar aquesta mescla fins que quedi una pasta ben lligada.

Tapa el massapà (així es diu aquesta massa que hem fet) i deixa’l reposar durant 1 dia a la nevera (encara que jo no ho faig mai perquè no me’n recordo i tampoc em queden malament).

massapa pesls panellets

Un cop reposat, separa una part del massapà per a fer els panellets de coco. Amb la resta de la massa ja pots començar a fer boletes i mitges llunes petites, ja que quan hi posis els pinyons i ametlla es faran molt més grans (i no volem que siguin panellets gegants, oi?). Aquesta part de fer les boletes és perfecte per a que t’ajudin els nens de la casa.

Preparem l’adob (també és bo fer-lo el dia abans i deixar-lo reposar tapat a la nevera)… Bats bé un ou sencer i hi aboques els pinyons. Els remenes bé fins que quedin tots xopats. Ho tapes i a la nevera. Fas el mateix amb l’ametlla trossejada.

L’endemà ja acabes amb els panellets: agafes una bola, uns quants pinyons d’aquests que estan amb l’ou i a cobrir tota la bola, com si fos una croqueta. Has de prémer una mica els pinyons, si no, no s’enganxen (no t’espantis, però les mans et quedaran fastigoses!). Un cop has acabat amb els panellets de pinyons, passes a fer el mateix amb els d’ametlla mòlta. Ja acabats només els has de pintar una mica de rovell, perquè els quedi un color ben daurat (opcional).
Per als de coco, només cal que barregis la massa d’ametlla que has separat abans amb el coco en pols. Pasta-ho ben pastat i fes muntanyes petites.
Ja els tens llestos per posar-los en una safata (separa’ls bé), dins el forn a alta temperatura (220-230º C) durant uns 6-8 minuts, per tal que quedin daurats per fora i una mica cruixents, però tous i suaus per dins (compte! no et distreguis que es cremen en un no-res!)

Fàcils i deliciosos, no et sembla?

Bon appétit!